Skip to main content
0
ReceptTips

Teriyaki – en sås som är bra till mycket

By 14 maj, 2018juni 17th, 2019No Comments

Teriyakisåsen är en sås som kommer från Japan. Ordet betyder ungefär ”glänsande stekning/grillning”, där glänsande syftar på marinadens glans. Ofta tänker man på chicken teriyaki, men marinaden/såsen går att använda till allt möjligt – både grönsaker, fisk och kött.

Traditionellt består teriyakimarinaden av fyra ingredienser som blandas och hettas upp: risvin, japansk soja, socker och honung. Men man kan även addera egna ingredienser för att få sin egen karaktär.

Vi på deliverkstan har en egen variant av teriyaki som vi smakat oss fram till, en smak-kombination som vi tycker är godast som bland annat har lite sesamfrön och andra goda saker.

Vill ni testa att göra egen klassisk teriyakisås så kan ni testa det här receptet: 2 msk sake (japansk risvin), 2 msk japansk soja, 2 msk mirin (risvinäger) och 1 msk socker. Blanda allt i en kastrull och värm på svag värme i cirka 7 minuter. Det här receptet är en god grund. Och vill man ha ytterligare karaktär på såsen kan man riva i exempelvis ingefära, vitlök, chili, sesamfrön eller lime. Testa dig fram!